Irailaren 17an hasiko da Nafarroako Kroketaren IV. Astea, foru geografia osoan zehar banatutako laurogei establezimendutan. Irailaren 26ra arte Harinas Urdanozek, Alde Zaharreko Elkarteak eta Nafarroako Ostalaritza Enpresa Txikien Elkarteak (ANAPEH) antolatutako ekimen gastronomiko honetan parte hartzen duten proposamenak dastatu ahal izango dira.
Nafarroako Gobernuko, Iruñeko Udalaren, Ostalaritza Kooperatibaren, Inurrieta upategiaren, Urzante olioaren eta Lacturaleren laguntzarekin.

Nafarroako Kroketaren Astea urteko gastronomia hitzordu garrantzitsuenetako bat da, ostalaritza establezimenduen parte hartze handiagatik, proposamenen kalitateagatik (gero eta iradokitzaile eta landuagoak) eta adin guztietako jendearen artean duen harrera onagatik.

Frijitu ezagun hau oso moldakorra da, osagai ugari izan dezakelako (barazkiak, haragiak edo arrainak) eta bere mokadu formatuagatik ere bai. Bere jatorria XVIII. mendeko Frantzian dago, eta Antonin Carême sukaldariarengan, “Chefen erregea eta erregeen chefa” bezala ezagutzen dena, berak sartu zituen sukalde nobleetan, eta gaur egun, XXI. mendean, tabernek eskaintzen duten pintxorik ezagunenetako bat izaten jarraitzen du.

Alvaro Urdanoz Harinas Urdanozko ordezkariak azpimarratu duenez, “Oso pozik dago ekimen honetan konfiantza duten ostalarien babesa duelako, eta, guztira laurogei parte hartzailek parte hartu dutenez, Nafarroako aurtengo gastronomia hitzordu garrantzitsuena da”. Gainera, “Egungo momentuetarako zerbitzu erraza eskatzen duen pintxoa da, eta kroketa bera besterik ez da aurkeztu behar”, azpimarratu du.

IV. Kroketaren Astean 80 tabernek parte hartuko dute, Iruñeko auzoetan elkartuta, bideak errazago egiteko, baita beste herri batzuetatik ere: Mutiloa, Barañain, Burlata, Antsoain, Uharte, Gares, Lizarra, Allo, Lerin, Larraga, Lekunberri, Etxarri Aranaz, Tutera eta Lakuntza.

SARIAK
Kroketaren Astea lehiaketa bat da, non establezimendu guztiek parte hartzen duten beren elaborazioekin, eta, lehenik, aurretiko epaimahai batek baloratzen ditu, eta, ondoren, epaimahai profesional batek. Honek arduratuko da kategoria hauen arabera baloratzeaz: lehen, bigarren eta hirugarren sariak, sormenaren eta berrikuntzaren saria, ohiko kroketaren saria, frijitzeko puntu onenaren saria, krematsu onenaren saria eta uztartze onenaren saria.

TXIKICROQUET SARIA
Bigarren urtez, haur epaimahai batek aukeratuko du “haur kroketarik onena”, zaporearen irizpideen arabera. Ez dugu ahaztu behar kroketa etxeko txikienen janari gustukoenetako bat dela, eta bere eskakizun maila altua da.

FINALA ETA DIPLOMEN BANAKETA
Irailaren 28an, asteartean, Burlatako Nafarroako Ostalaritza Kooperatiban finala izango da. Finalistek euren lanak aurkeztuko dizkiote gure erkidegoko gastronomiako profesional ezagunek osatutako epaimahaiari, eta egun horretan bertan, arratsaldean, haurren epaimahaiak bere kategoriako irabazlea aukeratuko du.